Een stap vooruit met participatiebaan

Zit je in de bijstand, en is betaald werk nog niet mogelijk? Dan kan een participatiebaan bij WIJ Groningen een eerste stap zijn om weer actief te worden op de arbeidsmarkt. Je gaat samen met je collega’s aan het werk en je doet ervaring op, zonder je uitkering kwijt te raken.

In onze WIJ-teams zijn diverse participatiebanen mogelijk. Het gaat erom wat jij graag zou willen doen en waar je talent ligt. Je zou bijvoorbeeld kunnen meehelpen bij de inloop, bij activiteiten, huiswerkbegeleiding, bij sport en spel of bij taalondersteuning.

Voorwaarden
Voor een participatiebaan gelden wel bepaalde regels. Zoals een leeftijdsgrens van 27 jaar of ouder. Je hebt een volledige bijstandsuitkering van de gemeente Groningen. Je hebt een (gedeeltelijke) arbeidsverplichting en je zit niet in een ander traject naar werk. En je moet beschikbaar zijn: 16 tot 32 uur per week. Een participatiebaan duurt maximaal twee jaar. Kijk ook even bij de gemeente Groningen.

Hoe werkt het?
WIJ Groningen heeft een Vrijwilligers Coördinatie Team (VCT), waar alles rond participatiebanen wordt geregeld. Ga daar eerst gewoon eens praten: vertel ons wat je kunt en wat je zoekt. Samen bekijken we dan je mogelijkheden. Later volgt een tweede gesprek, met iemand van een WIJ-team, om de inhoud van het werk te bespreken.

Natuurlijk word je goed ingewerkt, wanneer je bij een WIJ-team aan de slag gaat. Als dat nodig is krijg je van tevoren een training. En je hebt de tijd om je het werk eigen te maken. Intussen kun je volop werken aan je persoonlijke ontwikkeling door deel te nemen aan een van onze interessante cursussen.

Als je bij ons aan de slag gaat als participatiebaan medewerker, krijg je een contract waarin de gemaakte afspraken zijn vastgelegd. Die formaliteiten worden verder geregeld door de administratie van het VCT, zoals ook de aanvraag van een participatiebaan bij het loket werk en uitkering van de gemeente. Daarnaast wordt er een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd.

Ben je eenmaal bij ons aan het werk, dan word je op de werkvloer begeleid door een WIJ-collega. Bij het VCT kun je ook altijd terecht. En vanuit de de gemeente word je intussen begeleid door een ‘coach Meedoen’. Regelmatig zijn er evaluatiegesprekken.

Meer weten? Stuur een mailtje naar: vct@wij.groningen.nl of kijk eens bij de vacatures van vrijwilligers, daar zitten ook regelmatig participatiebanen tussen.

To top